TIPS&TRICKS: TESTE-TEZE-EXAMENE

Hey guuuuys! Cu totii cunoastem sentimentul de panica de dinaintea unui test greu sau teza. Deci iata-ma aici, eu, Bia, gata sa va luminez viata cu 10 idei pentru a invata mai usor, mai eficient si mai repede!

13211048_1182116945152264_1949716819_o

1. RESCRIE LECTIA
Personal, asta este metoda mea preferata de a invata la materii precum biologie, geografie, istorie, etc. De ce? Pai, sa spunem ca la ore profesoara dicteaza foarte rapid si ce scrii in caiet sunt doar notite dezordonate, scrise prescurtat. Sau poate faceti ca mine si nu prea scrieti deoarece nu intelegeti absolut nimic din cauza faptului ca la ore totul e destul de haotic. Asa ca, inainte de test eu procedez asa:
-Imi iau 3-4 coli albe, un pix si cateva markere
-Deschid caietul, manualul si eventual orice alta carte care se refera la acel subiect
Si incep sa structurez lectia pe curat, cu scris mare si ordonat, asezand toate informatiile adunate intr-o ordine logica.

IMG_0684

2. CITESTE CU VOCE TARE
Chiar daca pare ciudat, te ajuta sa spui lectia cu voce tare, fie ca vorbesti cu peretele, cu pisica sau cu mama ta, e o metoda buna de a memora.

3. INCEARCA SA PREDAI CE INVETI
Acum probabil te intrebi “de ce as face asta?” dar daca stai sa te gandesti putin, chiar are sens. Sa va explic: Atunci cand un profesor iti preda, se va gandi in ce ordine sau cum sa conceapa lectia ca noi sa nu omitem nimic si sa o intelegem. Asa ca, dupa ce ai pus tot pe hartie, gandeste-te cum ai preda lectia colegilor tai ca sa nu omita vreo informatie, si automat nici tu nu vei omite.

4. APLICATIA ‘SELF CONTROL’
Am descoperit recent o aplicatie super care te va ajuta sa te concentrezi pe ce trebuie sa inveti/citesti si sa nu fii distras de facebook, instagram, etc. Se numeste Self Control(versiunea Lite este gratis) si iti restrictioneaza temporar(pe o perioada de timp aleasa de tine) accesul la aplicatiile care te distrag.

IMG_0701

5. REIMPROSPATAREA MEMORIEI
Daca esti genul de persoana care desi invata, are blocaje frecvente in mijlocul testelor, asta este exact ce iti trebuie: Seara, inainte de test/examen sau orice altceva ce necesita o buna memorie, citeste pentru o ultima data tot ce ai de invatat dar mesteca o aroma de guma neobisnuita sau da-te cu un parfum pe care nu l-ai mai folosit. In timpul testului, mesteca aceeasi aroma de guma sau da-te cu acelasi parfum. Iti va reimprospata memoria si te va ajuta sa iti aduci aminte multe detalii pe care probabil le-ai uitat.

6. CULOAREA CU CARE SCRII
Desi multi dintre noi scriem cu pixuri colorate lucrurile importante, culoarea cea mai usor de citit si de retinut pentru creier este albastru sau negru. Insa, putem sublinia, incercui sau sa marcam cu un semn de exclamare intr-o culoare care iese in evidenta.

IMG_0705

7. MUZICA/ SUNETE DIN NATURA
In timp ce invat, imi place sa-mi las un playlist sa mearga, de obicei cu jazz, blues dar si rock. In general, melodii care ma relaxeaza. Dar un studiu a descoperit ca piesele compuse de Mozart au asa numitul “Mozart Effect” stimuleaza gandirea, mai ales la matematica. La romana tind sa ascult muzica cu versuri pentru ca imi vin deseori idei. De asemenea, si sunetele din natura precum ploaia, focul, ciripitul pasarilor imbunatatesc atentia si concentrarea. Pentru asta, exista o tona de aplicatii, site-uri sau playlist-uri pe youtube cu sunete linistitoare sau din natura.

8. TIMES NEW ROMAN
Daca ai de prezentat un proiect la calculator sau iti scrii lectia in Word/Powerpoint, cel mai usor font de citit si retinut este Times New Roman.

9. AGENDA
Cu o agenda, te eliberezi. Iti poti scrie atat programari viitoare la dentist, etc cat si notele, viitoare teste, proiecte si planul pentru invatat. Structureaza-l astfel incat sa ai pauze regulamentare si sa nu inveti toata ziua.

IMG_0704

10. MEDITAREA
Persoanele care se deconecteaza de toate grijile, social media si scoala pentru o perioada de timp in fiecare zi, performeaza mai mult in alte activitati. De asemenea, daca ai o terasa, o curte sau un parc in apropiere, gaseste-ti un loc linistit si relaxeaza-te pe iarba.

IMG_0464

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *