Biban-Salau preparat in doua feluri
Lucrul care imi place cel mai mult este sa experimentez in bucatarie: sa ma joc cu ingrediente, condimente, texturi si diverse stiluri culinare fie pentru a crea ceva nou, fie pentru a reproduce retete de la restaurantele mele preferate. In timpul scolii ma limitez la retete banale, usoare si rapid de preparat. Dar, in aceasta perioada de izolare, imi pot pune la incercare abilitatile si creativitatea fara a fi presata de timp.
Zilele trecute am testat doua retete noi, pe care le puteti reproduce ca atare, sau puteti inlocui pestele cu o alta sursa de proteine (gasiti mai jos sugestiile mele).
1. In stil Indian
Daca mancarurile picante ce imbina texturi complexe sunt pe gustul tau, sigur vei indragi aceasta reteta. Pestele gatit intr-un sos piccant completeaza perfect orezul aromat, aflat in centrul atentiei. Bibanul poate fi inlocuit cu un alt peste alb gras sau cu pui. Pasii ce trebuie urmati sunt simpli:
- Se fierbe orezul. Intre timp, se amesteca condimentele in proportii variabile(aprox 1/2 – 1 lingurita din fiecare) si, separat, se prepara sosul pentru peste.
- Pestele se gateste la foc mediu in tigaie, acoperit cu un capac. Cand este aproape gata, se adauga sosul si se lasa la caramelizat.
- Arahidele si fructele uscate se prajesc usor in tigaie, iar apoi se incorporeaza alaturi de condimente in orezul fiert.
2. Cu sos de soya si arahide
Reteta este inspirata de la un restaurant din Bucuresti, iar pestele alb poate fi inlocuit atat cu somon, cat si cu muschiulet de porc.
De data aceasta, sosul este cel care transforma niste ingrediente aparent banale intr-un deliciu savuros.
- Se taie cartofii in cuburi si se pun la fiert. Intre timp, poate fi preparat sosul care va fi folosit la peste si legume.
- Piureul se prepara cu unt, un strop de ulei de nuci, unt de arahide, sare si putina miere.
- In tigai separate se gatesc amestecul de legume si pestele (la fel ca la reteta anterioara), iar la final se adauga sosul si se tin pe foc mic pana ce pestele si legumele sunt glazurate.
Pofta buna!
Bia